Selvom FC Fredericia i øjeblikket kæmper i bunden af NordicBet Liga, kan der meget vel løbe nogle af fremtidens store danske fodboldprofiler rundt på Monjasa Park i den østjyske by. For FC Fredericia har i en årrække været rugekasse for nogle af de mest talentfulde spillere i dansk fodbold i kraft af klubbens samarbejde med FC Midtjylland.

Det formaliserede samarbejde sender hvert år en række spillere fra FC Midtjylland til FC Fredericia på en lejeaftale for at få fast spilletid og mulighed for at udvikle sig yderligere, og i år er det blandt andre angriberen Frederik Heiselberg og målmanden Valdemar Birksø, der er på græs i Fredericia.

Og selvom resultaterne i turneringen har været skuffende, har de to spillere haft gavn af opholdet i fæstningsbyen.

”Man kunne godt se, at udsigten til spilletid i FCM ikke var stor, og så var jeg skadet i næsten hele sidste sæson, så det var bare at komme ud og få noget seniorerfaring og spille en masse kampe. Det har været en god mulighed,” siger Valdemar Birksø.

Hans holdkammerat Frederik Heiselberg mener også, at kampene for FC Fredericia giver ham værdifulde minutter i benene, ligesom han lærer meget af at spille voksenfodbold efter årene som ungdomsspiller i FC Midtjylland. 

”Man får en del mere erfaring i at være medlem af en seniortrup. I Midtjylland er der en del mere hierarki – det er der også her – men i Midtjylland er det mere markant med en masse udlændinge. Alle snakker ikke lige godt med alle, og man kan tydeligt mærke, hvem der bestemmer, og hvem der ikke har så meget at sige. Her kan man nemmere lære det udenfor banen, så det er super fint,” siger Frederik Heiselberg.

For Valdemar Birksø har kampene i Fredericia-trøjen også været gavnligt. 

”Jeg føler, at jeg har udviklet mig en del på de kampe, jeg har fået indtil nu. Til at starte med skulle man lige ind i rytmen med kampe igen og seniorniveau, men jeg føler i samarbejde med min målmandstræner, at jeg stort set efter hver kamp har udviklet mig på de forskellige områder, vi arbejder med. Så er det bare blive ved med det – så må tiden vise, hvad det kan blive til,” siger Birksø, som også påpeger, at man får et godt indblik i, hvad der kræves i voksenfodbolden.

”Det giver en god mulighed for at komme ind i seniorverdenen. Man kan lave nogle fejl, som måske ikke bliver straffet lige så hårdt som i en Champions League-kvalifikationskamp. Her kan man spille mere frit, og man lærer noget andet sammenlignet med i FC Midtjylland.”

Drømmen om den store scene

FC Midtjylland har som nævnt sendt mange spillere på leje til Fredericia gennem årene, og man har flere gange set Superliga-profiler få vigtig erfaring i NordicBet Ligaen. Eksempelvis var Raphael Onyedika en profil i Fredericia inden han kom til FC Midtjylland og blev en af Superligaens bedste spillere, mens også Manjreka James var forbi Fredericia inden sit gennembrud Herning-klubben.

De gode historier er med til at inspirere Ibsen og Heiselberg, der håber at nå Superligaen i en overskuelig fremtid.

”Det er svært at lægge en nøjagtig plan, men hele målet med at tage hertil er at spille en masse og udvikle sig så meget som muligt. Om der så går et halvt eller helt år; det er underordnet – bare det at man får udviklet sig,” siger Frederik Heiselberg, der betragtes som et stort angrebstalent i sin årgang, hvor FC Midtjyllands direktør Claus Steinlein selv har udtalt, at man har store forventninger til den unge mand.

”Det er et lille pres, men det er nu vigtigere at fokusere på der, hvor man er  og spille en masse fodbold. Jeg fokuserer på at blive så god, som jeg kan, og så skal jeg bare stå klar, når chancen er der og give den alt,” siger Frederik Heiselberg.

Valdemar Birksø lægger heller ikke skjul på, at han har ambitioner om at nå det højeste niveau.

”Selvfølgelig. Vi spiller ikke fodbold for ikke at nå den højeste hylde. Men jeg har ikke et klart mål om at skulle nå det inden for et år, for det afhænger også af mange andre ting, men selvfølgelig tror man på, at man kan nå langt – ellers ville man ikke bruge tid på det,” siger Valdemar Birksø.

21-årige Valdemar Birksø og 19-årige Frederik Heiselberg er begge udlejet til FC Fredericia frem til sommeren 2023.