I FC Fredericia står der en stab bag holdet som har til opgave at sørge for at spillerne har de mest optimale betingelser og forudsætninger for at præsterer på topplan.

En af dem er vores målmandstræner, Marcin Kowalczyk.

Marcin er 25 år og er oprindeligt fra Polen men har haft sin opvækst i Irland. Han arbejder til dagligt som målmandstræner i FC Fredericia samt FC Midtjylland, hvor han både arbejder med Superliga-truppen og er ansvarlig for udviklingen af målmændene på U17 og U19-årgangene på FC Midtjyllands akademi.

Når vi spørger Marcin ind til hans rejse, fra da han selv kæmpede for at slå igennem som professionel målmand, til i dag hvor han arbejder som målmandstræner for FC Fredericia siger han:

’’Da jeg spillede som målmand tilbage i Irland, spillede jeg for hold som Shamrock Rovers U19 og Dundalk FC U19 imens jeg også trænede med deres førstehold. Begge klubber spillede i landets højest rangerede liga. Jeg var også afsted til et par andre hold i England og Polen på prøvetræninger, men for at være ærlig så havde jeg nok i virkeligheden ikke en chance for at blive professionel målmand. Jeg er jo alt for lille! Det er i hvert fald det jeg siger til mig selv er grunden og tror på det’’, siger Marcin med et stort smil.

I tiden efter begyndte Marcin at fokusere på trænergerningen og begyndte at studerer Coaching og Sport Management ved South East Technological University i Irland. Kort efter fik Marcin muligheden for at komme til Danmark og herfra gik tingene stærkt. Han er nu i gang med sin tredje sæson som målmandstræner i FC Midtjylland og hans anden sæson i FC Fredericia.

Når vi spørger ind til Marcins daglige arbejde i FC Fredericia, er han meget fokuseret og detaljeorienteret, med en helt klar linje for hvad hans ambitioner er. Marcin beskriver sin daglige gang i FC Fredericia på følgende måde:

’’På en normal arbejdsdag i FC Fredericia vil jeg typisk møde ind på kontoret omkring kl. 7.45. Her starter dagen som regel med at jeg gennemgår dagens træningsplan sammen med de øvrige trænere. Efterfølgende står den på videoanalyse af vores målmænd fra den seneste træning, opsætning af dagens træning med start kl. 10.00 afhængigt af om vi har haft spillermøde eller ej. Efter træning spiser hele holdet og staben frokost sammen, hvor jeg efterfølgende sætter mig med vores målmænd og analysere deres spil fra den seneste kamp og hvad de skal være opmærksomme på til den næste kamp.’’ Siger han og fortsætter:

’’Jeg går meget op i at følge vores træningsplaner, da jeg tror enormt meget på den måde vi arbejder med vores målmænd. Det er meget vigtigt for mig at være med til at skabe et godt konkurrence miljø på holdet ud fra en kompleks kamprelateret målmandstræning. Det gør vi blandt andet ved at bruge rigtig meget tid på videoanalyse af vores målmænds kampe og træningspas som i sidste ende bruges til at opstille personlige mål og udviklingsmuligheder.’’

’’Mine langsigtede mål i FC Fredericia er at sikre at klubben hele tiden har målmænd af høj kvalitet, som kan hjælpe holdet i kampen om så mange point som muligt, i hver eneste sæson. Samtidig arbejder jeg målrettet på at sikre at målmands-afdelingen bidrager positivt til en sund holdkultur.’’ slutter Marcin af med endnu et smil.