På billedet ses Pep og Hansi kigge tilbage på nogle af klubbens gamle spillere og trænere.

I samarbejde med Elbobladet har vi snøret en profilavis sammen, hvor flere af klubbens aktører medvirker. Denne artikel handler om to legender i FC Fredericia, Poul Erik Pedersen og Hans Rahr Clausen, der ser tilbage på deres lange karriere i klubben.

Poul Erik Pedersen, 79 år og Hans Rahr Clausen, 77 år, har haft sidste arbejdsdag som officiel holdleder for FC Fredericia. Pep og Hansi, som de bliver kaldt i daglig tale, har været med siden 1991 og 2000.

Hansi sad i bestyrelsen i Fredericia FF og blev dengang spurgt af formanden for FFF, om han ville være med i den nye sammenslutning tilbage i 1991.
”Jeg tøvede til at starte med, da det jo ikke var så godt at det var FFF og KFUM som skulle slås sammen. Men min kone jublede og synes at det var en fantastisk idé, så jeg måtte hellere takke ja”, fortæller Hansi.
Hansi har altid haft fodbold tæt på livet og udfoldet sit talent som dreng i FFF, hvor det blev til flere førsteholds kampe.

Tilbage i år 2000 synes den daværende træner, Peter Holm, og Hansi, at de manglede en holdleder mere og lavede derfor en rævekage på Pep, som blev en del af holdleder teamet omkring FC Fredericia.
Pep kendte Peter Holm fra Skansevejens Skole, hvor de var kollegaer, og Hansi kendte han fra FFF, hvor Pep havde været ungdomstræner i mange år, men også siddet i bestyrelsen.
”Det var et godt år at starte. Året forinden var FC Fredericia rykket ned i 2. division, så mit første år gik med lutter sejre og en oprykning til 1. division, så jeg fik en god start”, fortæller Pep.

Der er ingen tvivl om at Pep og Hansi vil blive savnet i dagligdagen, de har haft stor betydning for FC Fredericia over flere årtier.
”Vi er og har været utroligt glade og stolte over at have Pep og Hansi. De har under hvilken som helst træner vi har præsenteret, knoklet på, været loyale, vellidte, sociale, imødekommende og kæmpe FCF’ere i alle årene. Nu træder de tilbage på toppen og de vil blive savnet. Jeg tror og håber på vi stadig kommer til at se noget til dem i den nye sæson, om ikke for at arbejde, så for at holde øje med de nye ansvarlige for deres områder”, siger direktør i FC Fredericia, Stig Pedersen.

Anekdoter og gode historier mangler der ikke med Pep og Hansi, og for at være sikker på at kunne huske det hele, så finder Hansi et lille stykke papir frem fra brystlommen med små noter.
Hansi husker blandt andet tilbage på en tur i Randers, hvor han ikke kunne finde trøje nummer 10 i tøjtasken, ”om onsdagen havde vi været i Randers med et ungdomshold, hvor trøje nummer 10 var der, fordi jeg kan huske at jeg lagde den ovenpå radiatoren, da den ikke skulle bruges. Den faldt ned bag ved radiatoren, og da vi så ankommer til Randers igen om søndagen med seniorholdet, så kunne jeg i første omgang ikke finde trøjen, indtil at jeg kiggede bag radiatoren”, mindes Hansi med et smil på læben.

Pep er dog ikke så let at imponere, da det ifølge ham kun har været seriøst siden han ankom i år 2000. ”Der har ikke været plads til svinggerninger”, siger en grinende Pep.

Der er ingen tvivl om at Pep og Hansi har oplevet mange ting i FC Fredericia, og når man først husker tilbage på alle årene med de to, så er der mange sjove minder som dukker op.
”Jeg mindes også engang hvor vi var i Ølstykke. Jeg stod for målmandsopvarmningen. Mit første skud sætter jeg helt oppe i hjørnet, og for at vise at det ikke var en tilfældighed, så sparker jeg også mit andet skud op i hjørnet. Vi endte med at tabe kampen 5-2, da jeg havde taget al selvtilliden ud af vores målmand,” fortæller Hansi.

Pep husker også tilbage på tiden med Hansi, men det er nu mere alle de sjove episoder hvor der har været øl og tobak involveret.
”Dengang Ole Fritsen var træner, der måtte der ryges forrest i Papugas busser, hvilket Hansi og Ole nød godt af. De fik en masse timer til at gå med snak om forskellige tobaksmærker. Til en kamp havde Papuga ikke mulighed for at stille med en bus og det blev i stedet Vejle Turisttrafik. Problemet var bare at man ikke måtte ryge i deres busser, hvilket Ole ikke lod Hansi slippe for at høre for. Det var sidste gang at Hansi bestilte en ikke-ryger bus”, fortæller Pep med et stort smil på læben.

Øl er en del af jobbet som holdleder i FC Fredericia. Til hver udekamp fyldes en skopose med Slots classic fra køleskabet i vaskerummet, og skoposen med øl går under navnet ”Støvleposen”. Når der bliver spurgt om holdlederne har husket Støvleposen, så er ingen i tvivl om hvad der menes.
”Henning Marxen spurgte engang om jeg havde husket det hele. Nej svarede jeg, jeg mangler øl. Hvilket ikke ligefrem var det som den daværende cheftræner tænkte på”, fortæller Hansi og fortsætter. ”Efter en afslutningsfest på det gamle stadion for mange år siden skulle jeg hjem på cykel. Men der stod stadig en halv flaske rødvin på bordet. Så for at den ikke skulle gå til spilde, så fylde jeg resten af rødvinen over i min cykelflaske og nød den på vej hjem”.

Selvom der har været mange gode minder for Pep og Hansi, så husker de stadig tilbage på to sæsoner, som de ærgrer sig over, ikke fik et andet udfald.
”Den sæson vi smed oprykningen i Kolding og Pokalsemifinalen imod Silkeborg IF er stadig to kampe vi kunne og burde have vundet, det skete desværre bare ikke”, siger Pep og tilføjer, ”Det første år i 1. division var hårdt, da det udelukkende gjaldt om at overleve. Samtidig var det år hvor Peter Sørensen reddede os i sidste spillerunde et hårdt år, da man lever sig meget ind i det og det betyder meget for en hvordan det går på banen”.

Nu er det så på tide for Hansi og Pep og stoppe som holdledere i FC Fredericia, da de ikke mener at man kan rende rundt på banen som 80-årig. Efter at de har slidt en halv snes cheftrænere op, så er de glad for at kunne give stafetten videre, ”Vi har stor tiltro til de andre holdledere, de har jo stået i mesterlære under os. Specielt Søren Schou, som har været med lige så længe som Hansi, så mon ikke han kan løfte opgaven efter os”, fortæller Pep.

Omgang med spillerne kommer Pep og Hansi til at savne, da man kommer tæt ind på livet af spillerne på godt og ondt. Det samme gør sig gældende med de forskellige cheftrænere gennem tiderne, hvor de har lært at arbejde sammen med dem alle, og nogle er kommet tæt på Pep og Hansi. Men det gælder også den anden vej, da spillerne kommer til at savne Pep og Hansi mindst lige så meget.

”Når bogen om klubbens legender en dag skal skrives, er der med sikkerhed et stort billede af Pep og Hansi på forsiden (om end de formentlig foretrækker det anderledes). De har altid værdsat diskretion over ekshibitionisme, prestige over popularitet og ydmyghed og respekt frem for arrogance. Personerne Pep og Hansi, de værdier og det arbejde de har lagt for dagen i klubben gennem årene, vil stå for evigt. De har hver eneste dag været et forbillede for os alle. De har ikke elsket os fordi vi vandt, de har elsket os så vi kunne vinde, og jeg håber inderligt på, at de har kunne mærke følelserne gengældt. Jeg plejer at huske på, at det eneste uerstattelige i fodbold er fans, men så tænker jeg på Pep og Hansi og har det anderledes. Jeg ønsker dem og deres nærmeste alt det bedste i fremtiden. Og mon ikke der er et par øl klar i køleskabet, til når Pep og Hansi kigger forbi”, siger en stolt anfører, Christian Ege Nielsen.

Helt slut er det dog ikke endnu for Pep og Hansi, ”Vi kan ikke have at de nye spillere går glip af Hansi og jeg”, siger en grinende Pep. Derfor har Pep og Hansi lovet at hjælpe til i starten med træningskampene, indtil at de andre holdledere er køreklar.
Derudover har Pep fået skrevet en plads til Tyrkiet i sin ”fratrædelsesordning”, hvis at træningslejren igen går til Tyrkiet.

Til sidst vil Hansi gerne vide om der mon bliver plads til et par fribilletter, når FC Fredericia spiller hjemmekampe i fremtiden, hvilket vi kan berolige ham med.

Vi finder altid plads til Pep og Hansi i FC Fredericia.