Esbjerg fB blev grundlagt i 1924, hvor E.B. 98 og Esbjerg Amatør Klub fusionerede og dannede Esbjergs forenede Boldklubber (deraf Esbjerg fB). Siden da er det blevet til fem Danmarksmesterskaber og tre pokaltitler. Deres seneste medaljer vandt de i 2019, hvor de sikrede sig bronze i Superligaen.

I europæisk fodbold spillede de sig i sæson 2013/14 i 1/16-finalerne, hvor de røg ud til italienske Fiorentina.

Esbjerg fB var en del af toppen i sidste års NordicBet Liga, og i år har de lavet mange ændringer i det sportslige. Peter Hyballa var blandt andet ny cheftræner, inden han i sidste uge stoppede, og Roland Vrabec blev ny cheftræner og Rafael van der Vaart en af hans assistenter.

I den seneste sæson blev Esbjerg fB nummer tre med hele 14 point op til Silkeborg IF på andenpladsen, efter de ellers havde præsteret et stærkt grundspil, hvor de kun var ét enkelt point fra andenpladsen.

 Der er dog som sagt sket en del i Esbjerg siden. De har blandt andre hentet forstærkninger i spillere som Elias Sørensen, der har en fortid i engelsk fodbold. Derudover har de også lejet U23-spillere fra Barnsley indtil udgangen af året. Til gengæld har de også mistet en del af deres faste spillere fra sidste sæson.

Helt præcist har deres transfers set således ud:

UD:

Mads Kikkenborg

Joni Kauko

Mathias Kristensen

Kasper Pedersen

Patrick Egelund

Kristoffer Lund

Daniel Anyembe

Rodolph Austin

Jakob Ankersen

Nicolai Vistisen

Clinton Antwi (slut på leje)

Nicklas Strunck (slut på leje, skiftet permanent)

IND:

Jacob Rasmussen

Ramón ten Hove

Nicklas Strunck

Con Ouzounidis

Marcus Gudmann

Emil Holten

Ísak Ólafsson

Patrick Schmidt

Elias Sørensen

Matty Wolfe

Charlie Winfield

Jordan Helliwell

Steve Simpson

Mads Borchers (fra Akademi)

Phun Mang (fra Akademi)

Marcus Hansen (fra Akademi)

Esbjerg fB startede sæsonen med at spille uafgjort mod Vendsyssel FF, hvorefter de tabte hjemme mod FC Helsingør. I runde 3 fik de en afklapsning af nedrykkerne fra Lyngby BK, hvorefter de mod rækkens andre nedrykkere, AC Horsens, spillede uafgjort. Det betyder altså, at de har 2 point efter de første fire kampe.