At være i god spillemæssig form og have en god kondition er to sider på den samme mønt for en fodboldspillers præstation på banen. De går hånd i hånd, og hvis man konstant udvikler sig på de fronter, så vil man ofte også se en positiv udvikling på grønsværen. Her er der mange redskaber i den sportslige værktøjskasse for at blive en bedre fodboldspiller, hvor mange af metoderne fokuserer på at fremme og styrke den fysiske form. I den anledning har du måske set billeder af sportsudøvere, der er iklædt sportsveste, som strækker sig ned over brystkassen, hvor du har tænkt: Hvad er meningen med det?

Dette spørgsmål har vi også stillet til vores fysisk træner, Alexander Mølgaard, som i den her artikel hjælper os med at forstå de såkaldte GPS-veste, og hvilke resultater ved dette værktøj, som er målt på spillertruppen i foråret, som er interessante at kigge på.
Helt grundlæggende fungerer dette GPS-værktøj som et led til at optimere og styrke den enkelte spillers fysiske præstation. Værktøjet målet blandt andet, hvor langt en spiller har løbet i en kamp, hvor mange gange har spilleren sprintet, og hvor meget en spiller kan yde. Her er der et vigtigt begreb, som kaldes for ’load’, som fysisk træner, Alexander, kommer ind på:
”Vestene er et rigtig godt redskab til at se, hvilken load der ligger på spillerne, altså hvor meget deres krop yder, og derfor hvor meget de eventuelt skal træne i den kommende uge.”, forklarer Alexander om formålet med vestene.

Dette gav også anledning til en stor nysgerrighed på at besvare, hvordan resultaterne ser ud i truppen. Hvem er holdets Usain Bolt, når man ser på antal sprint? Hvem løber solen sort under en fodboldkamp? Dette er nogle af spørgsmålene, som kan besvares netop ved denne tilgang, som den fysisk træner har brugt i foråret.
Her har klubbens offensive spiller, Leonel Montano, været den hurtigste spiller både i test (30m sprint på 3,74 sekund) og i kamp med den højeste topfart (35,24 km/t.). Det er også ofte kantspillere og backs, der har de højeste tal, når man ser på sprints pr kamp samt den højeste topfart:
”Et sprint bliver defineret som et løb, der overstiger 25km/t., og i de fleste kampe er det Leo og Ritter, som har haft flest antal sprints pr. kamp.”, udtaler Alexander.

Her er hovedårsagen, ifølge Alexander, at den enkelte spillers position på banen er afgørende i forhold til, hvor mange sprints, man udfører under en kamp. Eksempelvis så vil en forsvarsspiller i gennemsnittet have mellem 1-5 sprints under en kamp, mens backs og kantspillere kan komme helt op på 25 sprints pr. kamp. Derudover er det som forventet ofte, de spillere, som spiller på midtbanen, som løber længst under holdets fodboldkampe:
”Den gennemsnitlige distance, der er løbet til en kamp, ligger mellem 10km og 12,5km, hvilket afhænger af spillernes position. De centrale midtbanespillere løber mest, og midtstopperne løber normalt mindst. Raphael er oftest den spiller, der løber længst, mens Alexander og Oliver også typisk ligger højt, når de spiller fuld kamp.”, uddyber den fysisk træner.

Man kan via vestenes data tilrettelægge træningspassene, så man opnår målsætningerne for en given træning, og derfor er metoden meget brugbar, hvis man eksempelvis fokuserer på spillernes topfart, eller hvor langt en spiller kan løbe:
”GPS-vestene gør arbejdet med spillerne, både skadede og almindelige spillere, nemmere og mere præcist. Man kan også sikre sig, at den pågældende træning lever op til de krav, man har sat for den – eksempelvis at træningen skal indeholde mange sprints”, siger Alexander afslutningsvis.
Når du i fremtiden er på stadion og spotter spillerne iført GPS-veste, der mest af alt ligner sports-BH til mænd, så mind dig selv om, at der er en mening med det. Det er trods alt for at optimere den enkelte spillers ydeevne samt indsamling af data, der kan styrke holdet både på et individuelt og kollektivt niveau.