I fodbold betyder fysisk form meget, da det i mange situationer gælder om at være hurtigst, kunne springe højst eller være stærkest. Af den grund har fodboldklubber på højt niveau typisk en fysisk træner ansat i staben. Det har FC Fredericia også, og han hedder Alexander Brix Mølgaard.

Alexanders dagligdag i klubben begynder typisk med et morgenmøde sammen med resten af trænerteamet. Her står han for at videreformidle status på truppens fysiske form, og hvordan den fysiske træning skal foregå ugen ud.

”Vi har altid morgenmøde dagen efter kamp, hvor vi snakker om hvordan vi kommer os fysisk efter kamp, og typisk også efter en pausedag – når vi har pause onsdag, har vi møde torsdag for at opsummere hvordan vi skal gøre op mod kampen.” lægger Alexander ud.

I tilfælde af en skadet spiller, arbejder Alexander tæt sammen med holdets fysioterapeut, for at sikre at spillerne kommer ordentligt tilbage fra deres skadesforløb.

”Når en spiller er skadet, står jeg for return to play, som ligesom er en overgang fra fysioterapeuten til den fysiske træning, hvor jeg sikrer at de er så stærke som muligt og varetager de fysiske aspekter der er i det tilfælde” tilføjer han.

Måden Alexander opbygger den fysiske træning er således at der dagen efter en kamp bliver trænet en lille smule fysisk. Som ugen skrider frem, vil der blive lagt lidt mere fysisk træning på sådan at spillerne i midt ugen træner meget hårdt. Herfra bliver der trappet ned, når man nærmer sig kampdagen, så spillerne er fysisk klar til kamp.

”Vi plejer typisk at træne stille og roligt dagen efter en kamp, selvfølgelig alt afhængig af om man har fået meget spilletid eller ej. Dem der ikke har været med til kamp, har en hårdere træning end dem der har spillet, simpelthen så de ikke falder fra resten af truppen” siger Alexander.  

I forbindelse med den daglige fysiske træning, som Alexander strikker sammen til spillerne, oplever han en god gejst fra spillernes side. Gejsten viser sig også at bære frugt, da der løbende bliver udført fysiske tests på spillerne, hvor deres fremskridt er til at få øje på.

”Alt afhængig af dagen og situationen, er gejsten blandt spillerne meget høj. Vi er lige begyndt på et mindre hårdt træningsprogram, som er mere skadesforebyggende. Det kan spillerne godt lide” griner Alexander.

Som det ser ud nu, oplever Alexander spillernes nuværende fysiske form som rigtig god. De fysiske tests viser en klar fremgang hos spillerne.

”Vi har ikke et ungdomshold hvor vi kan hive spillere op. Så vi er simpelthen nødt til at være mere forebyggende, så vi kan have så bred en trup som muligt klar til kampene” afslutter han.

Frem mod opstarten på slutspillet, var en af stabens målsætninger at være klar med fuld trup – og det lykkedes. Truppen er netop begyndt på et mere skadesforebyggende træningsprogram, for netop at kunne være fri for skader så ofte som muligt.